Finansiering för egenföretagare

Ett av de största problemen för att starta ett eget företag brukar handla om pengar. Räkna med att du inte kommer få några som helst bidrag eller lån om du inte har en sjukt innovativ affärsidé eller grymma kontakter med investorer.

Ett vanligt missförstånd är att man kan driva eget företag med arbetslöshetsersättning från Försäkringskassan. Glöm det. Om du startar eget företag är du inte längre arbetslös och utbetalningarna från Försäkringskassan upphör.

Så då går du till banken. De kommer inte att ge dig en enda krona i lån om du inte kan ge dem några säkerheter. Det beror på att svenska banker under 80-talet och fram till slutet av 90-talet vräkte ut lån till både företag och privatpersoner. Det slutade i en av Sveriges största finanskriser och skattebetalarna fick betala gigantiska belopp för bankernas slappa riskbedömning. Påföljden blev att bankerna idag är väldigt hårt reglerade och kontrollerade i sin kreditgivning.


Banklån och checkkredit

Räkna med att banken vill ha säkerheter i form av pant i fastighet eller personlig borgen. Om du har drivit ditt företag under en tid kommer de kräva att få se din kundreskontra och så vill de veta hur mycket du kommer att fakturera under resterande år eller 12 månader. De vill också ha en preliminär resultaträkning för att se om ditt företag är lönsamt. De kommer be din om en affärsplan och en likviditetsbudget. Se till att ha det färdigt innan du bokar möte för att diskutera ett lån eller en kredit.

Räkna med att du kommer att bli besviken.

De flesta blir väldigt arga när banken säger nej och tar det personligt. Men om du är öppen för kritik så kan du använda den här situationen till din fördel eftersom bankens ekonomiska rådgivning är gratis! Att anlita en revisor eller bokföringsbyrå för att få samma svar kan kosta tiotusentals kronor.


Lån hos Almi

Du kan också kontakta Almi, som erbjuder rådgivning, lån och riskkapital i företagets alla faser. Almi kan vara mer riskvilliga än affärsbankerna, men det innebär generellt också att räntan är högre. Läs mer om låneansökan hos Almi och räkna med att Almi kommer kräva minst lika mycket information som bankerna.


Fakturafinansiering och factoring

När verksamheten är igång kan du förbättra likviditeten med fakturafinansiering. Att använda dina fordringar som säkerhet för krediter kan ibland vara ett enklare sätt att få loss kapital, men många använder det också som en helhetstjänst för att få hjälp med kreditbedömning, påminnelsehantering och inkasso. Den effektiva räntekostnaden kan dock vara ganska hög jämfört med andra finansieringsformer. Läs mer om fakturafinansiering, fakturaköp och factoring.


Crowdfunding och Crowdsourcing

Crowdfunding (eller gräsrotsfinansiering) innebär att du kan rikta dig till en mycket stor grupp människor på webben som kan investera, låna ut eller skänka pengar till olika ändamål. Genom crowdsourcing och crowdfunding kan du både testa din idé och söka finansiering samtidigt. Kolla in Crowdsourcing eller några svenska sajter: FundedByMe, Polstjärna och crowdcube.


Affärsänglar

Ett ytterligare alternativ är att vända dig till Affärsänglar. De vill naturligtvis ha en del av ditt företag och din vinst i utbyte mot att riskera kapital i ditt företag. De kan till exempel ställa villkor på hur verksamheten ska bedrivas samtidigt som de kan fungera som mentorer och bidra med kontakter och erfarenhet. Connectsverige är ett exempel på affärsnätverk för att främja utveckling i tillväxtföretag.


 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.