Eget företag i liten skala

Starta eget företag vid sidan om din anställning

Om du inte vill satsa allt på ditt företag och säga upp dig från din anställning, kan du testa din idé genom att skaffa FA-skattsedel och komma igång i liten skala.

Skaffa FA-skattsedel

Med FA-skattsedel behöver du ha mer koll än om du bara har A-skattsedel, eftersom du själv ska betala skatt och sociala avgifter på dina inkomster från näringsverksamheten. F-skatten betalas på din vinst i verksamheten så om inkomsten stiger eller sjunker kraftigt jämfört med vad du beräknat, bör du ansöka om ändrad beräkning av din F-skatt. I annat fall riskerar du att få rest- eller kvarskatt. A-skatten dras på din bruttolön som vanligt av din arbetsgivare.

Jämka A-skatten

Ifall din näringsverksamhet tar tar över och du till exempel går ner i tid i din anställning (och din lön sjunker) bör du jämka din A-skatt så att du inte betalar för mycket skatt på din lön under året.

Ansök om F- eller FA-skatt

På Skatteverkets hemsida kan du ansöka om F- och FA-skattsedel: skatteverket.se/F- och FA-skatt 

Fakturera utan firmaStarta eget utan F-skattsedel - GulaMary

Du kan också fakturera utan att ha ett eget företag, eller F-skattsedel genom så kallad egenanställning. Istället för att ansöka om F-skatt låter du ett egenanställningsföretag, eller faktureringsföretag skicka dina fakturor till dina kunder. De förmedlar sedan beloppet till dig i form av lön och du slipper därmed betala F-skatt och sociala avgifter eftersom det istället görs av faktureringsföretaget. Faktureringsföretaget drar självklart din A-skatt och tar dessutom ut en provision så det är inte gratis, men kan vara ett alternativ för den som inte kan eller vill starta eget.

Egenanställningsföretagens Branschorganisations hemsida hittar du mer information samt de företag som är anslutna.

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.