Starta företag med en partner?

Starta företag tillsammans med någon annan?

starta företag med en partnerMånga startar sitt första företag som en enskild firma, eller helägare av ett AB. Som ensam företagare har du fullständig kontroll över precis allt. Du bestämmer vad du ska göra, när du ska göra det och hur du ska göra det. Nackdelen är förstås att du inte har någon att bolla idéer med. Ingen som bekräftar eller tycker annorlunda. Ingen som kompletterar dig.

När du ska starta ett nytt företag tillsammans med någon annan är du kanske mer intresserad av att fokusera på din fantastiska affärsidé och inte en massa juridiskt tjafs? Det är som att vara nykär. Det ordnar sig. Ja, kanske… Alla som har gift sig och skilt sig vet annat. Ett partnerskap i företagande är lite som ett äktenskap. Vad händer till exempel om din kompanjon får ett kanonjobb och vill avsluta? Blir jättesjuk, svårt skadad, försvinner eller avlider? Det enda vi vet är att livet förändras hela tiden, så har du funderat på om du har råd att köpa loss halva firman ”if the shit hits the fan”? Och om du har råd – kan du driva företaget vidare utan din partners kompetens?

Okej, i början finns det kanske inga värden i företaget, men med tiden kommer det finnas en omsättning, en kundbas och en prospektbas. Kanske också inventarier, lager och fastigheter. Det kan gå fort att bygga upp värdet!

För små och nystartade företag finns det en enkel lösning att börja med. Skaffa en företagsförsäkring. De är inte jättedyra och de kommer i enkla förpackningar beroende på bransch och omsättning. Du kan kontakta försäkringsbolagen direkt, eller prata med din bank som har samarbeten med försäkringsbolagen. Du får dessutom ofta rabatt på försäkringen via banken.

Partnerskap

Om du ska driva ett företag tillsammans med en eller flera personer är det ändå nödvändigt att ni funderar över och pratar med varandra om några grundläggande saker innan ni registrerar firman.

Kompletterar ni varandra kunskapsmässigt? Om ni bara är två personer i företaget kan det vara en fördel ifall ni inte har exakt samma kunskaper och erfarenheter. Då kan ni leverera en bredare kvalitet till era kunder och era interna processer kan fungera bättre, till exempel om den ena har lång erfarenhet av försäljning och den andra har en teknisk bakgrund.

Personliga egenskaper

Är ni olika personligheter? Jättebra! Ingen förtjänar ja-sägare omkring sig. Alla behöver någon som utmanar, kritiserar och ser saker ur en annan synvinkel. Ni kan också leka ”good cop – bad cop” om det behövs beroende på vem som är starkast i situationen ;-).

Är du bästis med personen du ska starta företag tillsammans med? Pengar mellan vänner är en av de största riskerna för att vänskapen ska ta slut. Är du beredd på det? Prata med varandra om vad ni har för inställning till ekonomi. Både företagsekonomi och privatekonomi. Prata också om ifall den ena är mer riskvillig än den andra och hur ni ska hantera det.

Skaffa en investor

En partner kan ju också vara någon som du inte känner personligen, men som går in med kapital, kontakter och kompetens för att ta ditt företag till en ny nivå. Även om din investor äger mindre än 50% i företaget kan du räkna med att du inte längre kan bestämma över ditt företag. Om du satsar 50 tkr och din partner satsar 1 mkr så är det ganska givet vem som dikterar villkoren.

Min företagspartner

Jag lärde känna min kompanjon i tonåren på 80-talet. Under 2011 kontaktade jag honom för hjälp med webbtjänster till finansbolaget jag jobbade på då. Jag blev hans kund och han blev leverantör. Tiden gick och jag berättade om mina tankar på att starta eget inom digital marknadsföring. Diskussioner uppstod och sen började planeringen. Det tog ca två år innan vi skickade in ansökan till Bolagsverket.

Även om vi kände varandra sen tidigare var vi inte BFFs. Vi har helt olika bakgrund, kunskaper och erfarenheter. Våra personligheter är också väldigt olika. En pratar hela tiden och en trivs bäst med att få fokusera på programmering eller analytiskt arbete under tystnad! Det vi däremot har gemensamt är att vi har samma värderingar för hur vi behandlar våra kunder, målsättning med företaget och inställning till ekonomi.

Självklart har vi bråkat! Inte ofta, men jäklar! Första diskussionen uppstod kanske 3-4 veckor efter att vi dragit igång. Det gick över väldigt snabbt. Vi hade ju dessutom bestämt att det är ”brutal ärlighet” som gäller i vårt företag. Att bråka är bra, luften blir liksom mycket renare efteråt. Om du är konflikträdd råder jag dig att driva din verksamhet ensam.

Så vem är din partner? Hon eller han kanske finns mitt framför näsan på dig, eller så behöver du leta efter rätt person. Oavsett vilket – försök att undvika en kopia av dig själv.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.