Sjukskriva sig som egenföretagare?

Kan man sjukskriva sig som egenföretagare

Kan man sjukskriva sig som egenföretagare?Ärligt talat, jag vet inte hur man sjukskriver sig som egenföretagare… Ringer man till Försäkringskassan? Vad är karenstiden och ersättningen? Får man någon ersättning alls?

MC olycka

I början av juni lyckades jag köra av vägen på en motorcykel i Grekland. Jag skulle bara provköra en liten bit. Jag kom inte längre än några hundra meter, sen kom kurvan. Min fart var alldeles för hög och jag såg gruset på vägen. MC:n var ny och helt okänd för mig. Den hade grymma bromsar och jag nöp både fram och bak i panik. Jag minns sladden, men inget av smällen. Sen kom ambulansen.

Jag hade tur och hjälm. Jag klarade mig med en chock, några skrapsår och en stukad fot.

Fortsätta jobba eller sjukskriva sig

Kan man sjukskriva sig som egen företagare?När jag kom hem till Sverige gick jag till Vårdcentralen och skaffade kryckor. Sjuksköterskan frågade om jag ska sjukskriva mig? – Nej, svarade jag och log. Som att det var helt självklart att hon skulle förstå att det inte var ett alternativ alls!

Fördelen med mitt företagande är att jag kan sköta det mesta vid en dator och att jag kan jobba hemifrån. Det enda jag inte kan göra än så länge är att köra bil, dvs besöka våra kunder. Om man ska se det från den positiva sidan så har de i alla fall inte tid med mig nu när semesterperioden har börjat.

Däremot har jag funderat över hur andra företagare gör om de måste sjukskriva sig. Hur gör en snickare som brutit armen? Jag frågade min pojkvän som råkar vara just snickare och han svarade att han har tecknat en extra sjukvårdsförsäkring som ett tillägg till sin företagsförsäkring. Det belopp han betalar är en droppe i havet jämfört med vad han skulle förlora om han inte kan jobba. Försäkringen täcker dessutom rehabilitering så att han kan komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt om olyckan skulle vara framme.

I morgon ska jag se över vår företagsförsäkring igen! Vad händer om jag eller min kompanjon bryter ett finger istället för en fot?

Som företagare tror jag de flesta väljer att inte sjukskriva sig så långt det är möjligt. Det gäller säkert många anställda också. Det beror på individens roll i företaget. För enskilda företag kan en sjukskrivning däremot betyda allt eller inget. För små aktiebolag som oss är det en ”no-brainer” att ha rätt försäkringar och till exempel back-up genom samarbetspartners.

Checklista för att sjukskriva sig som företagare

Jag googlade i alla fall på ämnet och skriver ner några punkter, men observera att min lista är väldigt generell och kortfattad. På Försäkringskassans hemsida hittar du mer information.

Enskild firma

 • Du gör sjukanmälan och ansöker om sjukpenning första dagen via Försäkringskassan.
 • Du måste skicka läkarintyg om du är sjuk längre än 7 dagar.
 • Du måste skicka in näringsbilagorna NE- eller N3 om ditt företag funnits längre än 2 år.
 • Du måste vara borta minst 1/4 av din arbetstid.
 • Din beräknade inkomst av näringsverksamhet senaste 3 åren ligger till grund för hur mycket du får i sjukpenning.
 • Om din verksamhet är yngre än 2 år får du minst lika mycket i sjukpenning som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.
 • Du väljer själv hur många karensdagar du vill ha. Om du inte gör något val gäller 7 karensdagar.
 • Ersättningen är knappt 80% av din inkomst av näringsverksamhet, eller max 714 kr per dag.

Aktiebolag

 • Du gör sjukanmälan till aktiebolaget första dagen du är sjuk. Aktiebolaget betalar sjuklön istället för vanlig lön under de första 14 dagarna.
 • Om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar anmäler du det till Försäkringskassan.
 • Sjukanmälan måste göras senast den 21:a sjukdagen.
 • Du måste skicka läkarintyg.
 • Du måste vara borta minst 1/4 av din arbetstid.
 • Ersättningen är 80% av det du beräknar att ta ut som lön från företaget, eller max 714 kr per dag.

 

Ta hand om dig, kör försiktigt och se över dina försäkringar!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.