Semester egenföretagare

Har egenföretagare semester?

 

Idag är det 7 juli och jag har fortfarande ingen koll på ifall jag ska ta semester och i så fall hur många dagar jag ska ta ledigt? Vad är semester för en semester egenföretagareegenföretagare förresten? Avkoppling och distans från jobbet, eller minskad inkomst? Ska jag lägga mig i soffan och kolla på gamla svartvita filmer när vädret är dåligt eller åka utomlands? Hur många timmar eller dagar och för vilka pengar då?

 

Sol, regn, jobb eller annat land?

Okej, förra veckan var det 30 grader, då tog jag ledigt torsdag och fredag och idag tittade solen fram på eftermiddagen. Då flyttade jag mig från datorn till solstolen på verandan. Semester egenföretagare - sol eller regn bestämmerOch visst kan jag ta mig råd att åka utomlands om jag hittar ett budgetflyg och ett juste vandrarhem, men jag älskar ju att vara på Värmdö och i Stockholms skärgård på sommaren! Om bara solen skiner och temperaturen ligger över 20 grader. Det finns inget ställe i hela världen som kan slå det för mig.

Som det ser ut just nu däremot är väderprognosen usel de närmaste 10 dagarna, så jag jobbar vidare och tajmingen med dåligt väder har faktiskt varit en fördel. Jag har haft fullt skägg minst sagt. Det finns många företagare (eller blivande företagare) som är som mest kreativa och aktiva med sin affärsutveckling under semesterperioden. Vi har inte fått så många inkommande förfrågningar någonsin tidigare och det är hur kul som helst!

SemesterbeslutSemester egenföretagare - har man råd och tid att åka utomlands?

Men tänk om hela sommaren mulnar bort och det inte blir något mer sommarväder på Värmdö i år! Orkar jag jobba två år i streck utan semester eller ska jag åka utomlands i september? Säljaren i mig skriker åt mig att man jobbar när alla andra jobbar och tar ledigt när alla andra tar ledigt. Det är liksom inte läge att dra till Barcelona två veckor när allt drar igång i höst igen eller hur! …Eller hur?

Jag har inte funderat över det där med semester sen jag startade företaget, inte förrän nu när sommaren är här (enligt kalendern). Som anställd är det så enkelt på ett sätt – man vet hur många semesterdagar man har, när man kan ta ut antal sammanhängande veckor och vad man har för semesterersättning. Som egenföretagare finns inget ramverk att hålla sig till och det är helt nytt för mig.

Jag antar att jag har lika många semesterdagar, som inga alls. Hänger ni med på det resonemanget? Det är i alla fall inte ett jäkla dugg synd om mig. Bara ett nytt sätt för en gammal hund att lära sig att sitta.

Apropå gamla hundar, ni har väl koll på mitt företag Gula Hunden Webbyrå! Jag lovar att vi ska mobilanpassa vår hemsida under hösten. Vi har helt enkelt prioriterat våra kundprojekt hittills. Så mycket att göra och så lite tid. Skomakarens och bagarens barn…

 

Ha en fantastisk sommar – på Värmdö, i Barcelona eller varhelst ni är!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.