Konstant tidsbrist

Konstant tidsbrist

paperwork monster #2Jag trodde att jag skulle få mer fritid som egenföretagare jämfört med anställd. I alla fall en bättre balans mellan jobb och fritid. Jag hade fel.

Nu har vi kört vårt företag i nästan exakt två år. Den andra sommaren är över och verksamheten fortsätter att växa. Fler kunder och fler uppdrag. Otroligt mycket mer att göra än förra hösten, vilket är superkul! Däremot är det absolut inte lika kul att tiden jag lägger på administration har ökat jättemycket mer än tiden jag lägger på våra kunder, både nya och gamla.

Fokusera på dina processer

Vi måste skaffa ett ärendehanteringssystem. Det går liksom inte att hantera hur många projekt som helst samtidigt. Jag är som en panikslagen, förvirrad spindel bland alla mail-trådar jag har i min inbox. Med ett ärendehanteringssystem kommer jag som projektledare kunna kommunicera både med webbutvecklaren och kunden samtidigt på ett och samma ställe. Eftersom det här inte är ett sponsrat inlägg så talar jag inte om vilket system vi håller på att utvärdera 😉 men jag ser fram emot att aldrig mer behöva leta efter svar i tre månader gamla kilometerlånga mail.

Akta dig för böset!

Projekthanteringen är bara en sak som har exploderat i tid. All administration tar också galet mycket mer tid. Ibland är det helt nödvändigt och ibland är det ”bös” som jag kallar det. Min egna definition på bös är: ”Allt man lägger tid på som inte ger intäkt, ökad effektivitet eller ökad lönsamhet”. Nånting sånt.

Så akta dig för böset för tusan! Det kan äta upp både ditt företag och dig själv på nolltid. Det enklaste exemplet på bös är att man överadministrerar. Att man jobbar överdrivet kontrollerat, manuellt och analogt. Jag är själv ett praktexempel på överadministration eftersom jag älskar att uppdatera mina likviditets-, kostnads- och lönekalkyler flera gånger i veckan, kolla momssaldot och peta i bokföringen (som sköts av vår bokföringsbyrå och inte av mig).

Många gånger inser man nog inte att man håller på med bös. Det kan som sagt vara så att man har för stort kontrollbehov och lägger onödigt mycket tid på att få allting 100% rätt. Istället kanske det vore bättre att rätta till obetydliga fel efteråt om det sparar massor med tid och ångest?

Bös kan också vara sånt som är ”bra att ha” eller ”kul att ha”. Nya fantastiska affärsidéer som man lägger massor tid på tills man vaknar upp ur önsketänkandet och inser att det faktiskt bara var just önsketänkande. Eller som jag själv suttit många gånger och överarbetat saker för att jag är perfektionist eller bara för att det är kul! Det gör jag inte längre (lika mycket). Förstå mig rätt. Ibland måste man ha kul också, men det måste finnas en balans i vad som är absolut nödvändigt, vad som är kul och vad som är viktigt att lägga långsiktig tid på.

Släpp taget och skaffa system

Så släpp sargen. Skaffa system och vassa processer så att företaget kan fortsätta att växa lönsamt.

Nu lägger jag inte tid på att googla på ”bös”. Ingen kommer att dö ifall det blev helt fel och då kommer jag få svaret ändå :-). Jag gissar i alla fall att det är göteborgska och att det betyder ”skräp”?

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.