Jag hatar att sälja

Jag hatar att sälja

Idag har jag jobbat som telefonsäljare hela förmiddagen. Jag hatar det. Jag hatar försäljning. Jag känner mig dum och som att jag inkräktar på andras tid. Jag blir själv galen när det ringer för många säljare så jag har det i bakhuvudet hela tiden. Det är ingen bra förutsättning för att försöka hitta nya kunder till mitt egna företag….

Så där sitter jag med min prospektlista i Fortnox. Vilken ska jag börja med? Jag klickar på den första aktiviteten i listan och ser att företaget ligger i Norrtälje. Nej tack, jag orkar inte åka så långt. Jag raderar den! Nästa i listan är ett företag som funnits i många år men fortfarande inte har någon hemsida. Jag raderar den också. Finns de inte på webben efter tio år så finns det förmodligen en anledning till det. Om inte annat, så är det en ursäkt för mig att slippa ringa.

Klickar på nästa…. Ser att företaget ligger i Skogås. Ser att jag faktiskt mailat dem tidigare. Jag googlar dem och kollar deras Facebook-sida. Kollar företaget och befattningshavarna på allabolag.se. Jag gör allt för att hitta en anledning att inte ringa dem. Kollar sen hemsidan. Den är gammal, inte mobilanpassad, inte sökmotoroptimerad. Surfar vidare på deras produktsidor. Strukturen är usel, det saknas produktbeskrivningar och många av databladen går inte att öppna. Så här kan vi inte ha det! Och nu måste jag ringa dem, fan också!

När man tappar motivationen

Jag har gjort min andel av telefonförsäljning, uppsökande försäljning och merförsäljning mot små, stora och gigantiska företag i många år. Det var ett hårt jobb, men också jäkligt kul. För mig tog passionen slut efter drygt tio år. Kanske var det för tufft för mig. Kanske blev jag för gammal. Eller så var det helt enkelt dags för förändring igen. För mig blev lösningen att starta ett eget företag.

Tänk vilken smocka jag fick när jag blev tvungen att gå tillbaka till att tok-sälja de första två åren för mitt egna företag!

Försäljning är ändå ett måste för alla företag

Okej, så jag ringde företaget i Skogås. Vi hade ett långt samtal. Behovet och intresset fanns absolut och vi ska höras igen inom en snar framtid. Under samtalet sa personen till mig ”Jag gillar att du inte är så gå-påig, i annat fall hade jag inte pratat med dig”.

Jag tar det som ett kvitto på att jag jag gör något rätt. Att jag inte ringer alla företag i hela Sverige och försöker trycka in dem i våra lösningar. Vi är ett litet företag och har inte resurser och processer som passar alla. Jag kontaktar istället de få företag som jag känner verkligen behöver oss, och vi dem. För vem vill ha något annat?

Och förmiddagen fortsatte med positiva samtal som resulterade i tre nya potentiella kunder. Tänk vad endast sju telefonsamtal kan generera trots att man hatar att sälja?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.