Jag har börjat få lön igen!

Lön!

Det är grejer det. Under första året som företagare fick jag typ ingen lön alls. Det blev några tusenlappar över som jag tog ut som vinst, men inget som betalade mina räkningar såklart.

Starta eget företag - Gula Mary

Nu däremot har vi nått en ny milstolpe och jag är stolt över att vår lilla bebis blivit ett barn och äntligen ger ett litet överskott och att jag och min kompanjon har kunnat ta ut små löner under 2016. Jämfört med noll är det ju liksom oändligt många fler procent :-). I kronor räknat är det såklart inga feta belopp. Vi har valt att ta ut vad vi kallar för ”svältlöner” eller ”mållöner”. Allt utöver svältlönerna behöver vi för att betala övriga kostnader, underentreprenader och investeringar.

För att vi ska få ut våra svältlöner måste företaget betala nästan det dubbla beloppet inklusive arbetsgivaravgifter och skatt och det är verkligen tufft att dra in de beloppen varje månad! Det är dyrare än jag trott att ta ut även små löner och jag måste erkänna att jag nu har en ännu större respekt för mina tidigare arbetsgivare när jag tänker på vad de fått betala för min lön och förmåner. Plus mina pensionsförsäkringar, andra försäkringar, resor, utbildningar, leasingavgifter för min tjänstebil osv. Damn vad det måste ha kostat!

Vi har ännu inte råd med några tjänstebilar eller pensionsförsäkringar, men vi har i alla fall klivit upp på nästa trappsteg! Det går verkligen framåt och det går dessutom lite fortare framåt hela tiden. Undrar hur det ser ut i maj nästa år!

Det kommer säkert sämre månader framöver också, till exempel nu under sommaren när det blir lite stiltje på nya projekt, men det är ju ingen överraskning. Jag får väl passa på att försöka vara ledig. Åka till stranden och logga in mig på live chatten ifall någon vill prata med mitt företag. Jag jobbar hellre på stranden än på kontoret om jag kan.

Och utveckling

Det är inte bara ekonomin som har blivit mer stabil. Vi har även fått fler processer, verktyg och system på plats. Mycket återstår men det finns ju fördelar med att driva företag just i min bransch. Vi kan själva utveckla de system vi behöver. Ja okej då. Min kompanjon kan bygga system. Inte jag. Själv jobbar jag vidare med att försöka hitta nya kunder, men även där har vi kommit till en ny fas. Äntligen börjar företag höra av sig till oss och vi är inte längre helt okända på planeten. Ofta har jag kontaktat dem via telefon eller mail och det kan ha varit ett år tidigare, men så har de sparat mina kontaktuppgifter och hör av sig när de själva vill och behöver. Så jag måste ha gjort nånting rätt i alla fall :-).

Och sommar

Under vecka 26 och 27 kommer jag att praktisera distansarbete från Grekland igen. Den här gången hoppas jag på en bättre wifi-uppkoppling och tänker ta reda på mer om Greklands internet-infrastruktur och vad som gäller för roamingavgifterna i Europa 2017. Självklart kommer jag att skriva om det här på min blogg.

So stay tuned.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.