Frihet och Fritid

För några år sen var frihet och fritid synonymt för mig. Idag är det mycket större skillnad på de två orden. Fritid betyder inte längre frihet på samma sätt eftersom jag nästan alltid jobbar på kvällar och helger. Även när jag är ”ledig” jobbar mitt huvud hela tiden. Den kan komma på saker mitt i middan, när jag kollar på tv, mitt i ett samtal eller till och med när jag sover. Det märks på mig också ibland har jag fått höra. Att jag är frånvarande och svarar med ”mmmm”, ”aaa” och andra löjliga försök som inte lurar någon. Jag har även fått kommentaren att jag ibland pratar väldigt mycket om mitt jobb! Brrrr, det var inte kul att höra!

När jag jobbade som anställd bar jag också ofta med mig jobbet även när jag var ledig, men inte i närheten lika mycket som idag. Då var det enklare att strunta i saker på helger och kvällar. Fritiden innebar frihet. Inte minst under semestern.

Idag har jag mycket mer frihet. Nästan total frihet. Jag menar, jag måste inte göra någonting alls om jag inte vill (och inte vill betala mina räkningar…), men så fungerar det ju inte när man har 100 procent ansvar. Fritiden är däremot inte fri längre. Semester kan jag ta förstås, ibland, men jag är alltid online och standby ifall någon ringer eller mailar. Om några veckor ska jag åka till Spanien på en långweekend. Jag vet att jag kommer sitta med näsan i mobilen hela tiden, men får jag göra det i en solstol med en sangria bredvid mig så kommer jag troligtvis inte bli kliniskt deprimerad för det.

Det är ett pris man får betala som egenföretagare. Räkna med att du i princip inte kommer ha någon fritid alls de första åren.

Förhoppningsvis har vi snart kommit över den värsta pucken eftersom vi har vuxit ordentligt och börjar bli en stabil verksamhet. Vi har justerat och skruvat. Gjort om och gjort rätt. Jobbar smartare och lönsammare hela tiden. Jag längtar efter fri fritid igen. Det skulle vara det bästa kvittot på att vi lyckats på riktigt!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.